Online Grafik Çizimi

wolframalpha sitesini matematikle ilgilenen çoğu kişi biliyordur eminim.bu sitede aklınıza gelen her türlü matematiksel,fiziksel,istatistiksel,... hesaplamayı yapabilir ve fonksiyon grafiklerini online çizdirebilirsiniz.Yani elinizdeki bilgisayarda program yüklemeden matematiksel işlem ve grafik çizimi yapabiliyorsunuz.Bedava kayıt olarak belirli bir süre ilave özellikler de kullanabiliyorsunuz.Şimdi birkaç örneğe bakalım:

1) y=log(x-1) fonksiyonunun grafiği:

Öncelikle  http://www.wolframalpha.com/ adresine gidiyoruz.Arama motoru benzeri bir sayfa açılıyor.Sonra boş kutuya " plot log(x-1) from x=0 to 10 " yazıyoruz.
Burada;
plot := kartezyen düzlemi
log(x-1)  := y=log(x-1) fonksiyonunu

from x=0 to 10 := x ekseni yönünde 10 birim

olarak anlaşılmalıdır.Enter tuşuna bastığımızda ise,



grafiğimiz yukarıdaki gibi çizilecektir.Mavi çizgi aradığımız grafiktir.


2)Polinom Grafiği:

y=x^2 - 20x +100 parabolünü çizelim.Bu seferde; açılan sayfadaki boş kutuya " plot x^2 - 20x+ 100 from x=0 to 50 y=0 to 50 " yazıyoruz.x ve y eksenleri yönünde 50 birimlik grafik resmini elde edeceğiz.





3)y=e^(sinx) fonksiyonun grafiği:

Bu sefer , " plot e^(sinx) from x=0 to 20 from y=0 to 4 " yazarak x ekseni üzerinde 20 birim, y ekseni üzerinde 4 birimlik resme bakalım:




4)Hiperbol Çizimi:   

9x^2 - 4y^2 = 36 hiperbolünün grafiğide aşağıdaki gibi çıkıyor:

ve daha birçok örnek var...fraktal örnekleri mesela...örneklerden birini seçiyorum." Julia set -0.28+0.47i " yazıyoruz.Grafik aşağıdaki gibi oluyor.

inceleyin daha fazlasını göreceksiniz...;)


Türev , integral , diferensiyel denklemler ve daha nicesi...ilerleyen zamanlarda bakacağız...












Yorumlar