Matematik ve Mutfak

İnternette rastladığım hoş bir yazıyı paylaşmak istedim, beğeneceğinizi umuyorum...

"


Çocuklarla birlikte mutfakta basit pastalar yapilmasi, pastaların hazırlanması sırasında malzemeleri olçmeleri,karıştırmaları sayıları gerçek hayatta nasıl kullandığımız hakkında bağlantı kurmalarını sağlayacaktır aynı zamanda herşeyin hazır olmadığını anlamalarınıda sağlar.
Beraber kek yaptığınızda unun kuruyken diğer malzemelerle karıştığı zaman nasıl yumuşak ve akıc bir hal aldığını görür, unda meydana gelen değişikliği, piştikten sonra hamurun ne şekilde değiştiğini tartışmak çocuğun anlamasını kolaylaştıracaktır.
Çocukla birlikte pasta yapılması onun bazı yeni kelimeler oğrenmesini sağlayarak dil gelisimine faydasi olacaktir,dil gelisimi ve matematik yetenekleri birbirleriyle alakalidir.
Yapılan pastaya degisik sekiller vererek yaptiginiz pastalari yemeden once beraber oyun oynayarak mutfakta gecen zaman daha da eglenceli bir sekil alabilir.
Bütün bunlardan bahsetmisken birkaç örnek vermek lazım



BOĞÜRTLENLİ MUFFIN

2 bardak un
2 corba kaşığı şeker
2,5 tatli kasigi kabartma tozu
Ceyrek tatli kasigi tuz
1 cirpilmis yumurta
1 bardak sut
4 tatli kasigi eritilmis margarin
1 su bardagi bogurtlen veya istenilen baska bir bir meyve

Unu elekten gecirin, yagi, sutu ve yumurtayi ekleyin daha sonra kalan diger malzemeleri karistirin en son kullanmak isteginiz meyveyi karistirin kaliplara koyun 25 dakika pisirin tabi butun bunlari yaparken cocukla malzemeler miktarlari ve her malzeme karistiginda meydana gelen degisikligi konusmayi unutmayin


HAMURDAN SAYILAR

1 su bardagi un, yarim su bardagi tuz (tuzun fazla olmasi hamurun cabuk yumasamasini ev bozulmasini onluyor), bir kac damla sivi yag ve biraz suyu karistirarak cocuk icin kendiniz bir oyun hamuru hazirlayabilirsiniz.Suyu yavasca ekleyin hamurun cok yumusak olmamasi lazim eger yumusak olursa biraz daha un ve tuz ekleyebilirsiniz. Hamuru hazirladiktan sonra beraber hamurdan sayilar yapin, isterseniz hamura renklendirici koyabilirsiniz vaya yapilan sayilar kuruduktan sonra sulu boyayla cocuk hamuru boyayabilir.Hamura sayi seklini verdikten sonra cocugun dokunmasini saglayin bu sekilde sayilarin seklini hissederek daha iyi kavrayabilecektir ve yazarken bu cocugun isini kolaylastirir.Bir cok cocuk sayilari ters yazar,6 ve 9'u karistirir bu sekilde sayilarin seklini dokunarak hissettigi icin meydana gelen karisikliklar onlenecektir ayni islem harfler icinde yapilabilir bircok cocuk harfleri yazarken de ayni sorunlari yasiyor.

Bu sekilde hamurdan sayilar yapilabilecegi gibi istediginiz bir pasta hamuru hazirlabilir bu hamura cocukla birlikte sayi sekli verilip pisirilebilir.Sekil verirken yine ayni sekilde sayilarin seklini dokunarak hissetmesi saglanilabilir.Beraber ev telefon numaranizi, cocugun yasini vs. yazabilirsiniz bu pasta yapimini daha da eglenceli yapar.Sonrada afiyetle yenilir



DOMİNO PASTA

Çocukla beraber sekerli istediginiz bir kurabiye hamuru hazırlayın. Bir miktar hamur ayrildiktan sonra kalan hamurdan kucuk dikdortgenler yapin, daha sonra ayirdiginiz hamurlari kucuk kucuk yuvarlayin dikdotgenlerin uzerine koyun her dikdortgenin uzerinde farkli sayida nokta olacak orneğin birinin uzerinde 6 digerinin 4 digerinin 2 vs. (domino gibi olacak).Hamuru pisirdikten sonra cocugunuzla birlikte kac sekilde yasini gosterebilecegini tartisin,ornegin yasi 6 ise iki tane uc noktali dikdörtgeni birleştirin daha sonra 1 ve 5 noktali dikdortgeni daha sonra 4 ve 2 noktalıdikdörtgeni vs. vs.(domino oynar gibi) bunu kendinizin, babasının, kardeşinin yaşı içinde yapabilirsiniz.Bu şekilde çocuğunuzla birlikte basit bir toplama oyunu oynamış olacaksınız, hem çocugunuz için toplama işlemini kavraması kolaylaşacak hemde beraber eğlenmiş olacaksınız.

Benden örnekler bu kadar
Hayal gücü kullanılarak çocukla birlikte mutfakta daha birçok oyun oynamak mümkün...
Afiyet olsun ..."
(ALINTIDIR)

Yemek yemeyi seviyor iseniz leziz tarifleriyle önerebileceğim muntazam bir site biliyorum...
http://aktifmutfak.com

Benim gibi yemeklere düşkünseniz bu siteden ayrılamayacaksınız...
Bu arada askere gidiyorum, gelinceye kadar sevgiyle kalın...



Yorumlar